Samotna Seniorka do opieki od 01.07.2024 na 2 msc
Seniorka do opieki 81 lat, mieszka samotnie w domku jednorodzinnym.
Osoby starsze w Niemczech czekają na kogoś takiego, jak Ty.
przez: Herz24
Wypiek pochodzi z Saksonii i pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się w XV wieku. Początkowo nie miał nic wspólnego z jego obecną formą. Był typowo postną potrawą, składającą się jedynie z mąki, oliwy i wody. Aby wzbogacić smak ciasta, saksońscy książęta - Ernst i Albrecht napisali do papieża prośbę o możliwość dodania masła do Stollen. Walka o masło trwała dość długo, ponieważ prośbę odrzuciło 6 papieży. Przełom nastąpił w 1490 roku, kiedy to Innocenty VIII wysłał tzw. list maślany zezwalający księciu i jego najbliższym na dodanie masła do strucli. Zwykli zjadacze chleba chcący cieszyć się smakiem maślanej strucli musieli zapłacić 1/20 złotego guldena na budowę fryburskiej katedry. Na szczęście maślany zakaz został zdjęty, gdy Saksonia przeszła na protestantyzm. Stollen zmienił się na przestrzeni lat i obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznanych niemieckich wypieków na świecie. Powstało również wiele różnych wersji niemieckiego chlebka z bakaliami. Dziś dzielimy się przepisem na tradycyjny saksoński Stollen.
Całe migdały pokrój na mniejsze kawałki i wraz z rodzynkami zalej je rumem na noc. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuść masło, margarynę i smalec. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek i wlej rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj drobno zmielone migdały, cukier waniliowy i rozpuszczone tłuszcze. Wyrób ciasto i w trakcie ugniatania dodaj namoczone migdały i rodzynki, skórkę otartą z pomarańczy i kandyzowaną. Wyrabianie może zająć około 15-20 minut. Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin. Następnie pougniataj ciasto kilka minut, aby podczas wypiekania nie powstały w cieście puste przestrzenie. Ciasto lekko rozwałkuj i na środku ułóż uformowany w wałek marcepan. Jeśli nie lubisz marcepanu, możesz pominąć ten krok. Zawiń ciasto i nadaj mu podłużny kształt. Piecz około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto polej połową roztopionego masła i posyp obficie cukrem pudrem. Gdy ostygnie, polej ciasto pozostałym masłem i ponownie oprósz cukrem pudrem. Stollen jest smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak również po dłuższym leżakowaniu. Szczelnie owinięte folią ciasto można przechowywać nawet kilka tygodni.
Samotna Seniorka do opieki od 01.07.2024 na 2 msc
Seniorka do opieki 81 lat, mieszka samotnie w domku jednorodzinnym.
Seniorka do opieki, zlecenie od 15.05 na 2 msc, stawka 1800€/msc
Seniorka mieszka w domu jednorodzinnym z ogrodem. W gospodarstwie domowym...
Seniorka do opieki od zaraz, stawka 1800€/msc
Seniorka mieszka w domu jednorodzinnym. W gospodarstwie domowym mieszka mąż...